Čtvrtá opice - J. D. Baker

PŮVODNÍ NÁZEV: The Fourth Monkey
PŘEKLADATEL/KA: Jan Netolička
ŽÁNR: Thrillery
NAKLADATELSTVÍ: Domino
ROK VYDÁNÍ (v ČR): 2018
POČET STRAN: 447
VAZBA: pevná (hardback) s přebalem

Děj:

Opičí vrah je psychopat bez špetky soucitu s pokřiveným viděním světa. Proti němu stojí detektiv Sam Porter, který Opičího vraha pronásleduje již několik let. Během vyšetřování dostává balíčky v nichž se nachází části obětí. 

Teď ale Opičí vrah udělal odvážný tah. Poslal detektivovi svůj deník. Dokáže dostat Opičího vraha dřív než zabije svou další oběť?

Můj názor na knihu:

První věci, kterou bych vyzdvihla je už od začátku nabity děj. Předtím jsem četla knížku od Johna Greena, kde se autor půl knížky připravoval na uvedení děje do chodu. Naproti tomu Čtvrtá opice má našlapaný děj, který vás strhne během první kapitoly a nepustí. Převážně díky tomu, že se tam prolínají dvě dějové linie a to deník z dětství V4O, neboli opičího vraha, a vyšetřování posledního únosu právě tímto vrahem.

Tyto dvě linie se střádaly vždy po kapitole naprosto bravurním způsobem. Když se jedna část příběhu utlumila v druhé části autor šlápl na plyn. Vždy mě bavilo sledovat jeden příběh více než druhý, bylo to perfektně vyvážené a je těžké říct, která ze dvou částí byla lepší. Bylo to čtivé, šokující, zajímavé, zkrátka vše co by měl výborný příběh mít.

Mizaru znamená nevidím zlo, Kikazaru znamená neslyším zlo a Iwazaru znamená namluvím zlo. Existuje i čtvrtá opice, o té ale nikdo nemluví.
Linie, která se zabývala vyšetřováním Opičího vraha byla vyprávěna z pohledu jednotlivých vyšetřovatelů i samotné poslední oběti, Emory.

Hlavní vyšetřovatel Porter si nese trauma z osobního života, které se snaží překonat. Za to ode mě autor dostává další bonusové body, žádná postava nebyla 'plochá' všechny měly nějaký příběh. Ať už hlavní postavy, do kterých jsem se během příběhu vžila a nemohla se dočkat pokračování. Nebo vedlejší postavy, které se svými problémy dotvářeli mistrovské dílo.

V knížce se nacházelo mnoho absurdních situací. Například znáte to, potřebujete si odejít něco zařídit, ale máte rozřezané tělo v krabicích... tak s ním pošlete malého syna k jezeru, však on to určitě zvládne.



Shrnutí:
Myslím si, že Čtvrtá opice je bezkonkurenčně nejlepší kniha, kterou jsem v roce 2018 přečetla. Je plná akce, napětí, morbidních věcí, skvěle popsaných postav, pro mě naprostý ideál. Doufám, že se nejedná o poslední knížku, kterou Domino od J. D. Barkera vydalo. 

Knížku bych doporučila všem, kteří miluji thrillery se skvělou zápletkou. Stejně tak lidem, kteří by chtěli tento žánr vyzkoušet, protože se jedná o jeden z nejlepších thrillerů, které jsem kdy četla.


Obálky jiných zemí:



Hodnocení knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.