Univerzita výjimečných: Zkouška - Joelle Charbonneau


Pouze druhé Hunger games nebo něco víc?

KNIŽNÍ SÉRIE: Univerzita výjimečných (1. díl)
PŮVODNÍ NÁZEV: The Testing
PŘEKLADATEL/KA: Alžběta Kalinová
ŽÁNR: Literatura světová, Sci-fi a fantasy, Pro děti a mládež
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK VYDÁNÍ ( v ČR ): 2016
POČET STRAN: 304
VAZBA: Brožovaná (paperback)


Děj:

Svět, kde se příběh odehrává, je rozdělen na kolonie, každý obyvatel po dokončení školy jde na slavnostní zakončení školního roku, kde se oslavuje dospělost a pár vyvolených je posláno na Testování. To jsou takové přijímací zkoušky na univerzitu. Cia je (překvapivě) na testování vybrána, což její chytřejší bratr těžko snáší.

Před Ciou je velké loučení s rodinou, pokud by prošla Testováním a dostala se na univerzitu, už nikdy by svou rodinu neviděla. Před odjezdem ji její otec varuje. Z testování si sice téměř nic nepamatuje, kvůli séru, které jim bylo na konci vpíchnuto, má ale stále noční můry. Lidé tam udělali cokoliv, aby se na univerzitu dostali a neváhali se kohokoliv zbavit, pokud by z toho měli prospěch. Cie začíná docházet, že Testování nebude procházka růžovou zahradou.

Můj názor na knihu:

Mám pocit, že co se týká propagace této knihy, bylo vsazeno na známé dystopické trilogie – Hunger Games a Divergenci. Děj by měl být jako Hunger Games a obálka něco ve stylu Divergence.

Na rozdíl od ostatních mě HG zas až tolik nechytlo a stále zůstávám na zhruba padesáté stránce, ze které se nemůžu hnout. Z toho důvodu jsem se bála do Zkoušky pustit. Mé obavy ale byly zbytečné. Už po pár stránkách mi byla hlavní hrdinka Cia sympatická, což o Katniss říct nemohu. Kniha mi na začátku i trochu připomínala film Dárce, který jen tak mimochodem není bůh ví jaký zázrak. Postupně ale autorka vytvořila vlastní příběh, kde se stále něco dělo a nebyla šance se nudit.

„Je lepší, když pojedeš do Tosu připravena pochybovat o všem, co uvidíš, a o všech, které potkáš. To by mohl být rozdíl mezi úspěchem a selháním.“

Společně s Ciou jsou z Pětijezeří vybrání další tři uchazeči. Thomas, Malachi a Zandri. Cie byla po příjezdu přidělena spolubydlící, které však Cia nevěřila. Proto u sebe vždy nosila všechny své věci a nikdy je nepustila z dohledu.


V první části testování se vyplňovaly didaktické testy z různých okruhů, dějiny, matematika atd. Ciina spolubydlící měla pocit, že testy se jí v porovnání s ostatními nepovedly a spáchala sebevraždu. Pouze ji odklidili a nikdo z toho nedělal žádnou vědu, jako by to bylo normální. Cia měla pocit, že budou sledovat její reakce a na jejich základě ji hodnotit. Z toho důvodu nabídku na přemístění do jiného pokoje s novou spolubydlící odmítla. Zjistila, že má v pokoji kameru, a tak se pro jistotu na noc přikrývala celá, aby se nikdo nedozvěděl, že má noční můry.

Druhá část testování byla o týmové práci. Tam Cie došlo, že tato 'soutěž' je opravdu tvrdá a ostatní se nebojí své konkurenty odstranit. Při třetí části zjistíme, že pořadatelům testování je jedno, jestli někdo zemře, protože vůdce musí být silný.


Ve čtvrté části se vracíme ke klasickým dystopiím, Tady se to blíží HG, ale přece jen si to stále zachovává jistou originalitu. Děj se stává napínavějším, i když je jasné, vzhledem k dalším dílům, že hlavní hrdinka přežije, nevíme kdo z jejího okolí zemře a co se týká konce, tak si vzpomenete na slova Ciina otce:
„Cio, nevěř vůbec nikomu“
Shrnutí:

Začátek knihy se mi líbil. Bavilo mě poznávat tento nový svět. Z fází testování byly nejzajímavější první tři. To bylo něco nového, zábavného. Ve čtvrté fázi už mě to nebavilo tolik. Pořád jsem chtěla vědět, co bude dál, ale knížka ztrácela na originalitě a přibližovala se k Hunger Games První půlce knížky bych klidně s čistým svědomím dala pět hvězdiček. Ta druhá půlka už byla spíš slabší průměr. Dost mě mrzelo, že se autorka nakonec nechala inspirovat jinou knihou, protože věřím, že to mohla vymyslet lépe. Knížka si ale po celou dobu udržuje dost rychlé tempo, takže není šance se nudit.



Obálka:

Obálka mi hodně připomíná obálky Divergentní série, zejména Čtyřky, takže je to takový průměr. Nic překvapivého, ale díky jisté spojitosti s již známou sérií určitě zaujme. 3 z 5 hvězdiček

Obálky v dalších zemích:





Hodnocení knihy:






Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.