Nejděsivější místa na zemi #3 Kostnice - Sedlec u Kutné Hory

Většinou vám píši ( a budu psát ) o děsivých místech, která jen tak nebudeme mít možnost navštívit, protože, kdo z nás si poletí do Ameriky, Japonska nebo kamkoliv jinam zkoumat děsivá místa?

A proto jsem si pro vás připravila místo v Čechách, které každý můžete navštívit.




Historie:
Kostnici založil prý opat Heidenreich, který ve 13. století přivezl z Jeruzaléma hrst posvátné půdy. Tu pak rozházel po místním hřbitově při slavnostním obřadu. Od té doby vyhledávají Sedlec poutníci a nechávali se tu pohřbívat lidé z Polska, Bavorska i Belgie. Věřili totiž, že toto zázračné místo jim zajistí vzkříšení.

Hřbitovní kostel Všech svatých
Kostnice je podzemní kaplí Hřbitovního kostela Všech Svatých, založeného v roce 1142 panem Miroslavem z Markvartic. Kostelík byl vystavěn ve 14. století. Skládá se ze dvou kaplí postavených nad sebou - a podle nejnovějších průzkumů se spolu s dalšími stavebními součástmi opatství snažil přiblížit svým jeruzalémským vzorům.


Po morové ráně roku 1318 bylo v Kostnici pochováno asi 30 tisíc zesnulých, a dalších 10 tisíc mrtvých na hřbitově během husitských válek. V roce 1421 byly objekty sedleckého kláštera zasaženy požárem založeným husity, požár částečně zasáhl také stavbu hřbitovního kostelíka..


Pyramidy z kostí:

Po zrušení hřbitova na konci 15. století byly exhumované kosti uloženy vně i uvnitř podzemní kaple, kde je poloslepý sedlecký mnich v roce 1511 seskládal do velkých pyramid.

Vlastní fotka 
V současnosti si mohou návštěvníci Kostnice prohlédnout pyramidy složené z více jak 40 tisíc kostí, nad kterými jsou koruny symbolizující boží království, na stěnách visí lebky se zkříženými hnáty, působivé jsou i lustry.

Já jsem v Kostnici byla v létě a musím říct, že je to místo s opravdu zvláštní atmosférou. Určitě vám doporučuji ho navštívit.

Virtuální prohlídka Kostnice ZDE.


Jinak máte zájem o méně děsivé články, ale aby jste se tam mohli podívat, nebo jsou lepší ty děsivější?



Moje fotka 

Moje fotka








Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.