Filmové pátky #2 (Oscarovky 2017)




Vítám vás u dnešního speciálního Filmového pátku. V tomto druhém dílu se jako minule zaměříme na novější filmy, ale tentokrát na ty, které získaly nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší film.

Tento článek dostal na starost Jack W., který je zároveň autorem loga mého blogu. V psaní filmových pátků se budeme nejspíše střídat, což by pomohlo udělat sérii alespoň trochu pravidelnou.

V roce 2016 vyšlo mnoho filmů, dobrých i špatných, ale spíše průměrných. Chybí kvalitní, vyčnívající kousek. Letošní Oscarovky tvoří filmy "musíme získat tu nominačku... jop, to stačí, tady to zabalíme" nebo "hlavně tam musí být něco s černochy, ať zase nemají kecy".

V tomto článku si představíme tři filmy, které jsem již viděl a ke kterým můžu něco napsat. Budu se snažit bez spoilerů.
Jsou to filmy Hacksaw Ridge, Hell or High Water a Arrival.



Hacksaw Ridge

Drama / Válečný / Životopisný
USA / Austrálie, 2016, 131 min

Režie: Mel Gibson
Scénář: Robert Schenkkan, Andrew Knight


Mel Gibson po celých deseti letech přichází s novým filmem. Hacksaw Ridge je film z období 2. světové války natočený podle skutečného příběhu. Vypráví o mladém Desmondu Dossovi, který se, jako mnoho jiných, přihlásil do služby v armádě USA. Z náboženských důvodů a ze svého přesvědčení však odmítá nést zbraň a je odhodlaný sloužit jako zdravotník beze zbraně. Zní to jako jistá sebevražda, ale Doss válku přežil a během bitvy o Okinawu zachránil 75 životů. Ale pojďme si to projít hezky od začátku.

Film trvá dvě hodiny a je "rozdělený" na dvě zásadně se lišící části. V první části sledujeme dospívání Desmonda Dosse, navazování milostného vztahu a jeho vztah s otcem, veteránem první světové války. Doss není ale vykreslený moc dobře, někdy působí naivně až hloupě. Obecně vykreslení postav je slabší stránka filmu.

Doss se rozhodl přihlásit krátce po útoku na Pearl Harbor, těsně před ním se přihlásil i jeho bratr. Pro jeho otce to byla zničující zpráva a snažil se mu jeho rozhodnutí vymluvit. Doss si ale stál za svým, rozloučil se se svou snoubenkou a odjel. Po příjezdu se Doss seznámí s několika svými budoucími spolubojovníky. Krátce na to nás čeká pravděpodobně nejvtipnější scéna ve filmu, a to příchod seržanta Howella, s nímž je mnoho scén v první polovině filmů mnohem živějších a vtipnějších.

V dalších částech se řeší, proč se Doss nechce dotknout zbraně a jeho vztah se zbytkem jednotky. Ta mu to dává docela sežrat a chce ho donutit, aby odešel. Nakonec je pro neuposlechnutí přímého rozkazu velitele uvržen do vojenského vězení a postaven před soud. Doss však s pomocí svého otce dostane povolení vytrénovat se jako zdravotník a účastnit se boje beze zbraně.

Druhá část filmu už jsou prakticky jen bojové scény, ale takové, jaké jste už dlouho neviděli. Nebál bych se je porovnat se slavným Spielbergovým vyloděním v Normandii. Scény jsou akční a chaotické, ale pro diváka přehledné. Létají končetiny, vnitřnosti, atd., vše natočeno velmi uvěřitelně. Když se Japonci a Američané pořežou, sledujeme Dosse, jak běhá sám mezi mrtvými těly a hledá zraněné, které pak lanem jednoho po druhém spustí z útesu. Občas se objeví Japonec. Když se pro Dosse ostatní vrátili, byl samozřejmě za hrdinu a příští útok se opozdili o 10 minut, protože Doss se musel pomodlit. Japonci se (ne)vzdají, přičemž je Doss raněn, odnesen a spuštěn z útesu, což je hrozně epická scéna, svítí tam sluníčko přes mraky, hraje dojemná hudba, Doss visí ve vzduchu a při tom drží svou Bibli na hrudi. Prostě Gibson.

Zajímavé jsou pak dobové záběry na konci a záběry se samotným Desmondem Dossem, jeho bratrem a kapitánrn Jackem Gloverem z roku 2003.

Hodnocení: 82%



Hell or High Water

Akční / Drama / Krimi / Western
USA, 2016, 102 min

Režie: David Mackenzie
Scénář: Taylor Sheridan


Dalším filmem je Hell or High Water, nezávislý moderní western odehrávající se v Texasu o dvou bratrech, kteří se rozhodli loupit banky a zachránit tak rodinou farmu před zabavení bankou. Zatímco jeden - Tobi, rozvedený otec - chce svému synovi zajistit lepší život, ten druhý - Tanner, vznětlivý bývalý zločinec - vypadá, že to dělá pro zábavu.
Samozřejmě získají pozornost policie, konkrétně texaského rangera Marcuse a jeho indiánského parťáka Alberta.
Hell or High Water se v češtině jmenuje "Za každou cenu", Což dává smysl, fráze "hell or high water" znamená něco jako " ať se děje, co se děje", znamená nějakou povinnost, ať už je situace jakkoliv nepříznivá.
Skvělí herci, soundtrack, který dokonale podtrhuje atmosféru a skvělé záběry. Ačkoliv se příběh odehrává v Novém Mexiku, točilo se v Novém Mexiku, kde se podařilo natočit nádherné záběry, o vtipné scény se postarali Jeff Bridges a Gil Birmingham, jakožto hašteřící se skoro-důchodce a indián.

Silnou stránkou filmu jsou skvěle napsané a zahrané postavy, ale... i když film trvá něco přes hodinu a půl, je neuvěřitelně zdlouhavý až nudný. Za to kvalitní.

Hodnocení: 72%



Arrival

Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, 2016, 117 min

Režie: Denis Villeneuve
Předloha: Ted Chiang (povídka)
Scénář: Eric Heisserer


Opruz se světlými momenty. Tak by se dal shrnout nový sci-fi film Arrival neboli Příchozí. Proč opruz? Pojďme si to rozebrat.
Na Zemi z ničeho nic "přistane" 12 záhadných černých předmětů na různých místech světa. Přistane v uvozovkách, protože se vznášejí ve vzduchu. Místa "přistání" jsou uzavřena a na místa jsou povoláni odborníci, včetně lingvistické odbornice Louise Banks, která má za úkol komunikaci s mimozemšťany. Tak začíná denní rutina, každých 18 hodin vlézt do jejich "lodi" a pokoušet se komunikovat.
Mezitím se komplikuje mezinárodní situace a jednotlivé národy spolu nejsou schopné spolupracovat. Rusko a Čína řachtají s raketami. Asi už teď tušíte, v čem je pointa filmu. Konec je předvídatelný od poloviny filmu.

Nechápejte mě špatně, ten film je dobrý, nikam nespěchá a pomalu odhaluje cosi obrovského. Děj je mnohem složitější a rafinovanější, takže se určitě podívejte. Buď ho nepochopíte a nebude se vám líbit, nebo ho pochopíte a uvidíte. Bez spoilerů tenhle film moc rozebrat nejde.

Film jako celek funguje, v některých scénách vám proběhne mráz po zádech díky skvělému hudebnímu podkresu. Ani to není tak hudba, jako zvuky, které mají navést takovou "mysteriózní" atmosféru.

Hodnocení: 75%



PS, článek jsem nevydala, ale vydal.

Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.