Deník malého poseroutky - Jeff Kinney



...to bude nějaké ,,milý deníčku'' tohle a ,,milý deníčku'' támhleto.


PŮVODNÍ NÁZEV: Diary of a Wimpy Kid
PŘEKLADATEL/KA: Veronika Volhejnová
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK VYDÁNÍ ( v ČR ): 2009
POČET STRAN: 217
VAZBA: Pevná bez přebalu




Konečně je tu nový článek a slibuji, že už se pokusím vrátit do tempa, které jsem měla před pauzou. :-)

Anotace:

Když je vám tak jedenáct, může to být fakt opruz. A nikdo to neví líp než Greg Heffley, protože se najednou ocitl na víceletém gymplu, kde malí poseroutkové, jako je on, narážejí každý den na chodbách do kluků, kteří jsou větší, silnější a holit by se mohli dvakrát denně. Deník malého poseroutky není jen tak obyčejný deníček. Greg tenhle sešit dostal od mámy. A to přesto, že deníky jsou přece jenom pro holky! Takže si nemyslete, že to bude nějaké „milý deníčku“ tohle a „milý deníčku“ támhleto. Navíc tohle vlastně není deník, to jsou ZÁPISKY. Greg si prostě zapisuje a čmárá obrázky ke všemu, co se kolem něj děje. Píše o svém otravném starším bráchovi, o potrhlém kamarádu Rowleym, o každodenním boji o přežití ve škole, o jednom fakt děsivém domě hrůzy, o kreslení komiksů pro školní časopis a taky o Sejru... Jeff Kinney, autor a ilustrátor v jedné osobě, vytvořil hrdinu, který sice vypadá trochu neobvykle, ale na druhou stranu je to vlastně úplně normální puberťák.


Můj názor na knihu:


Deník malého poseroutky je kniha, která odstartovala 'deníkovou mánii'. Podobně zpracovaných knih jsem viděla opravdu hromadu, ovšem ani jedna z nich se mi moc nelíbila.
Kniha je určena pro děti kolem 10 let, ovšem já mám tuto sérii ráda i v 15.
Příběh se točí okolo Grega, který prožívá různé trapasy a útrapy prvního roku na osmiletém gymnáziu.
Většina věci, i když se Gregovi a Rowleymu zdají jako dobrý nápad, se nakonec zvrhnou v něco špatného.

Greg se chce dostat do ročenky a tak uvažuje, jak toho dosáhnout.
Napadlo ho, že by mohl kreslit do školního časopisu vtipné komiksy, protože se tam zrovna uvolnilo místo. Začali s Rowleym kreslit, ovšem nepohodli se, a tak se každý z nich ucházel o místo samostatně. Rowley vymýšlel komiksy, které končily vždy hláškou 'Ty brdo člobrdo' a Greg se zaměřil na propracovanější postavy ovšem jeho komiksy nepřišly porotě moc dobré.



Greg se ovšem svého místa v ročence jen tak nevzdává a tak vzniká řada opravdu vtipných situací, protože je ochoten se do ní dostat za každou cenu.



Shrnutí:
Celá knižní série patří spíše do té 'úsměvné' kategorie knih. Nebudete se válet smíchy po zemi, ale i tak je to vcelku zábavná četba, která díky obrázkům rychle ubíhá. A zrovna v tomto případě opravdu rychle, já mám jeden díl přečtený zhruba za hodinu maximálně hodinu a půl, ale věřím, že děti, pro které je kniha také určena, nad ní stráví mnohem déle času.

Což jsem i otestovala na mém mladším bratrovi, byla to po dlouhé době kniha, kterou dočetl až do konce a trvalo mu to zhruba týden.

Obálka:


Obálka je zkrátka průměr. Neurazí, nepřekvapí... :) 3 z 5-ti hvězdiček.


Film:


Tato po celém světě úspěšná knižní série se dočkala i svého filmového zpracování. Celkem byly natočeny 3 díly, ale mám takový dojem, že další už se točit nebudou.





Hodnocení knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat


© Nacházíte se na Fandom before blood CZ.
Úpravu šablony provedla Lucy Lillianne. Titulní obrázek vytvořila Fandom before blood CZ.
Optimalizováno pro Firefox.